Coach the Coach 2023 - Eerste editie was een succes

#
Share this post:

Op 30 september 2023 vond onze allereerste 'Coach-the-Coach'-clinic plaats. Tijdens deze bijzondere gelegenheid waren twee gerenommeerde internationale coaches aanwezig: Kalian Sams, voormalig Nederlandse outfielder, en Freddy Vibert, de eerste honkman bij de New York Yankees-organisatie. Ze maakten de reis naar Oudenaarde om Vlaamse jeugdcoaches te inspireren en te laten zien hoe ze effectieve Baseballtraining kunnen geven aan jonge spelers.

Het baseballveld van de Oudenaardse Frogs fungeerde als het perfecte decor voor dit unieke event, waar ongeveer veertig jeugdcoaches uit heel Vlaanderen zich verzamelden. De Frogs hadden ook enkele spelers van andere clubs uitgenodigd, die samen met de Frogs-spelers training kregen van zowel Kalian Sams als Freddy Vibert.

De U15-spelers kregen eerst training van Kalian Sams, terwijl de U12-spelers in de slagkooi werden begeleid door Freddy Vibert. Tijdens deze sessies hadden de aanwezige coaches de mogelijkheid om te kiezen welke training ze wilden bijwonen. Bij Kalian Sams konden ze alles van dichtbij volgen dankzij een goed opgezette geluidsinstallatie. De coach liep over het veld en concentreerde zich op verschillende aspecten, zoals Baserunning, Steal-technieken en tips & tricks voor het nemen van lead en het verbeteren van werptechnieken en fielden.

In de slagkooi liet Freddy enkele technieken zien om de slagtechniek van een speler te verfijnen. Eerst werd de techniek van elke speler geanalyseerd, inclusief hun positie, houding, startpositie en swing. Vervolgens kregen de coaches oefeningen en tips om specifieke details te verbeteren. Elke coach kreeg de kans om zelf een speler onder zijn hoede te nemen en de geleerde technieken toe te passen.

Na verloop van tijd wisselden de U12- en U15-spelers van plaats en kregen ze opnieuw training van beide ervaren coaches. Na twee intensieve trainingsessies van elk anderhalf uur onder leiding van deze topcoaches was het tijd om nog wat na te praten.

Tijdens het aansluitende netwerkmoment konden de coaches nog even napraten over de geleerde technieken en over het aflopende seizoen. Ook voor de spelers was dit event een leerrijke ervaring en zo konden spelers en coaches het seizoen 2023 afsluiten met een mooi event. 

Het was een dag vol waardevolle tips en inzichten, en het heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de ontwikkeling van baseballcoaches in Vlaanderen.

Wij danken nogmaals Kalian & Freddy voor hun zeer leerrijke sessies en alle coachen en spelers die deelnamen aan dit evenement. Wij danken ook Sport vlaanderen en Europese Unie voor het mee mogelijkmaken van dit event. 

Deze organisatie werd medegefinancierd door de Europese Unie